Belajar buat Baju Kurung & Melayu STEP-BY-STEP (Panduan Lengkap)

Belajar buat Baju Kurung & Melayu STEP-BY-STEP (Panduan Lengkap)
Belajar buat Baju Kurung & Melayu STEP-BY-STEP (Panduan Lengkap)
Belajar buat Baju Kurung & Melayu STEP-BY-STEP (Panduan Lengkap)

Saturday, February 4, 2012

Kenyataan Subway Malaysia Terhadap Isu Halal JAKIM


Berikut merupakan kenyataan yang di keluarkan Subway Malaysia di Facebook, mengenai isu Halal makan Subway setelah diserbu JAKIM baru-baru ini.





Dear all SUBWAY fans,

Just so you guys know…all Subway products and restaurants are certified as Halal by Islamic Food Research Centre Asia, Malaysia and Asia Region (IFRC), based on Malaysian Standard (MS 1500:2009), Halal Food – Production, Preparation, Handling and Storage – General Guidelines. Did you know that this is legally issued based on the Trade Descriptions (Use of Expression "Halal”) Order 1975 and Trade Descriptions (Marking of Food) Order 1975? You can find out more here too! http://www.halalfoodasia.org


Did you also know that all our products have already been certified by Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM)? We are in the process ensuring our services will meet JAKIM’s stringent standards. Rest assured that Subway Malaysia has always been sensitive to the needs of all our customers and will continue to deliver the freshest and the highest standards in our products, service and customer experience.


Have a great Subway day!

Subway Malaysia telah menyatakan bahawa mereka telah mendapat pengesahan JAKIM tetapi masih dalam proses memenuhi piawai yang ketat JAKIM. Apa pendapat korang?
Sila share entry ini agar semua tahu status Subway sekarang.

MORE UPDATED!!! : [LATEST] Subway Malaysia Telah Mendapat Sijil HALAL Daripada JAKIM!!


Share Share entry ini di Facebook :)

15 comments :

Anonymous said...

Hi there I am from Subway and just to let you know that we are in the process of getting the Jakim's cert and we are in the misdt of upgrading our stores such as air-cond, lightings and ventilations according to Jakim's requirements. There are nearly 100 stores and over 40 different franchisees that operate Subway stores here, so it might take a while. In the meantime please visit the FB page for updates. TQ.

Anonymous said...

Hell with JAkim... Main reason nak buat duit je. pastu harga product terus naik. bodoh nye rakyat malaysia...

Anonymous said...

blog ini perlu dikemaskini. 6 April 2012, Subway KLCC telah mendapat sijil halal jakim. Sila semak facebook Subway Malaysia untuk maklumat lanjut

Anonymous said...

engkau la bodoh! xkan nak makan benda xhalal .. patut la bodoh sume ko telan tu jd bodoh bodoh bodoh!!

Anonymous said...

senang kan.. if tak lihat cert Halal.. jgn makan.. buat apa nak buang masa nak discuss benda2 bodoh cam ni...

Anonymous said...

how bout daging or ayam yg beli kt pasar..pakcik tu pakai kopiah..tp bile tanya sijil halal dia garu kepala...

Nabilah said...

watever it is, people need to stop making assumption and straight ask Jakim. takde masalah pon. kenapa bila org ckp sesetengah restoran tak lepas halal je, bising, n takmo terima kenyataan. bende serius kot, igt memain ke mkn mknn tak halal? byk mknn lain dlm dunia, stop la eat that food dulu, tgok further updates n makan bende lain, bukan mkn subway ni 24/7 pon. :D

Nabilah said...

btw yg komen pasal pki kopiah, at least dia ikut sunah pki kopiah. itu jgn persoalkan. persoalkan yg sijil tu aje. @_@

mona said...

sy ni incharge psl halal matter s utk produk kilang sy keje ni. mmg kekadang ada masalah deal ngn jakim tp bab stringent jakim's requirement, itu keje diroang kot.. (kalo bab lembab respon tu lain cite). kite duk dlm msia, dan dah amanahkan diorg sbg bdn penyemak dan pengiktiraf halalness of sesuatu produk / premis based on their standard. kalo ade kuasa, blh cek sdiri. tp kalau nk rely pd diorang, diharuskan. bende ni ikut faith. kalo u rasa, pakcik yg jual ayam tu pakai kopiah tp jual ayam yg mati kene langga lori, up to u. kalo was2 terdetik sesaat dlm ati, terus jatuh hukum haram. so ati2 la ye. u claimed pakcik tu garu kepala bila tanya pasal sijil (dlm ati dia agaknye, aku dok jaga ayam 5 ekor sereban, dan bila nak sembelih aku lafazkan dgn nama Allah, nak sijil bagai ape?) u dah pertikaikan bila pakcik tu garu kepala, so u dh takleh beli ayam dari pakcik tu lagi ok.

Anonymous said...

Dapatkan halal certificate bukan utk buat duit. Bodoh tak belajar punya orang. Ntah bila pulak sebab dapat halal cert harga naik? Siapa yg naikan harga? jakim ker? Kalau setakat nak bayar cert utk international company setahun RM1400, mahal sangat ke? Untung berjuta2. Ikut je la Halal punya requirement. susah sangat ke?

Anonymous said...

Jgan duk kata kat oRang bodoh la ... Awk pandai sgt ... Kalau rasa x yakin jgn la dok mkn ... Dok diam sudah

Adjem said...

Dah dpt sijil halal jakim dah.. Check jakim website.. Makan tanpa was-was

Anonymous said...

dari 2012 kata dalam process sampai sekarang 2013 dah, aku tak pernah nampak satu pun restoran Subway certified HALAL JAKIM.. camno tu? gagal ka?

Malaysia Tercinta said...

Sekarang dah boleh semak status halal JAKIM secara online dan SMS.

Anonymous said...

halal makanan ja.. yg staf ni nk p solat jumaat xlepas halal cmna.. bulan puasa dah klua notis suh bukak pkul 3.. bukak jga pkul 12 jual kat org islam.. halal ka mcm tu..