Friday, February 1, 2013

Semakan Kemasukan Ke MRSM Tingkatan 1 & 4 2013 / 2014

Keputusan permohonan kemasukan ke Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) 2013 akan diumumkan pada minggu ketiga pada bulan Januari 2013. Calon boleh menyemak keputusan melalui talian secara online atau melalui khidmat pesanan ringkas (SMS). Setakat ini, tarikh rasmi masih belum dikeluarkan dan akan diumumkan juga di laman ini apabila tarikh sebenar dikeluarkan oleh pihak MARA.

Cara Buat Semakan Keputusan MRSM 2013


Untuk membuat semakan, sila layari laman http://www.mara.gov.my

Keputusan kemasukan ke Tingkatan 1 MRSM Program Ulul Albab 2013


Bagi kemasukan ke Tingkatan 1 MRSM Program Ulul Albab dan IGCSE tahun 2013, calon yang berjaya sahaja akan dimaklumkan melalui mySMS DAPAT 15888 dan boleh dilayari di alamat berikut http://semakmrsmf1.mara.gov.my.

Keputusan MRSM Tingkatan 1 Dan 4 ( Info Terkini Dari Pihak MARA)


Semakan Keputusan Kemasukan Ke Tingkatan 1 dan 4 MRSM 2013 dijangka pada akhir bulan Januari 2013.

Share Share entry ini di Facebook

48 comments :

hj otai said...

Bilakah Tarikh keputusan kemasukan ke MRSM TIngkatan 1 2014 yang telah mengambil ujian pada 10/12/2013 di MRSM pontian

Anonymous said...

dah terkena tipah tertipu.... bila buat semakan : anda berjaya masuk ke mrsm kuala kubu baharu tp malangnya utk 2013... no angka giliran sama pulak tu...

Anonymous said...

Saya ada call ke MARA, pemohon hanya boleh buat semakan online pd minggu pertama/kedua Januari 2014.

Anonymous said...

Sy juga call mara..katanya middle january baru keluar keputusannya

ashikin said...

Kenapa kuputusan mrsm lambat sangat keluar ye?

Anonymous said...

Sy pun dh call mara katanya tgh bln januari tp nmpk nya sy trpaksa melupakan hasrat untk ke mrsm gemencheh kerana telah membuat persiapan untk ke Imtiaz Ulul Albab Melaka jd kiranya ank sy mendpt tempat sy terpaksa tolak memandang byk duit telah keluar n membayar yuran yg tdk akan dikembalikan. Sy berdoa agar pilihan kami untk ke imtiaz adalah pilihan yg telah dilorong dn ditetapkan oleh ALLAH....in shaa Allah yg terbaik

wan Roselan Mustapha said...

kenapalah keputusan ulul albab mrsm belum keluar. ..

Anonymous said...

Sy dh cal Mara..Mula2 bg tau 3/1 lepas tu 6/1 dan kemudian dlm minggu ni. kemasukkan pd 13/1...Patutnye bgtau awal sedikit..Selaras dengan kemasukan asrama penuh..at least kita cnfim pilih nk pegi yg mana 1...nk buat persediaan masuk asrama lagi..

Anonymous said...

yg saya hairan..staf mara di bhgn pelajaran pun tak tahu bila tarikh umum keputusan ambilan ting1 2014..alahai

Anonymous said...

Anak saya dah trauma duk asrama...homesick and dibuli senior.so sekrang ulang alik dari rumah ke sekolah kluster cemerlang...nmpaknya klu ada rezki dapat MRSM..terpaksa lah di tolak..huhu..

Anonymous said...

ntahla MARA ni mmg lmbp...xpro lgsg...atleast bg le skit info...tarikh kemasukanpun diorg xleh nak putuskan...dlm dunia serba canggih ni...mereka ni jauh terkebelakang...jd xusahlah bangga sgt duk kat MARA tu...

Anonymous said...

kpd semua anonymous sekalian,

mara bukan lembap... prosesnya memang begitu. anak saya 3 org di asrama penuh. seorang di sbpi gombak, seorang lagi di mrsm alor gajah dan seorang di sek men sains teluk intan (SEMESTI).

fyi, setelah kemasukan pelajar ke sbp settle, barulah keputusan mrsm dikeluarkan. sejak azali memang sistemnya begitu.

so bagi yg dh dpt sbp, confirm namanya tak ada dalam sistem mara...so tak perlu nak tunggu, terima sajalah sbp tu.

lagipun first intake utk mrsm kebiasaannya ialah pada minggu pertama atau kedua februari. kalaupun keputusan keluar pada minggu ketiga januari, masih sempat nak buat persiapan sebab kemasukan ke mara tidak seremeh ke sbp.

dan ada 3 intake utk ke mrsm iaitu hingga bulan april. jika tiada jawapan diterima pada bulan mac, maknanya pljr gagal utk ke mrsm.

namun rayuan blh dibuat...

semoga semua anonymous di atas dapat bersabar kerana saya juga menanti result kemasukan ke mrsm utk anak sy yg ke-4.

all the best utk semua pljr...

drpd ibu anak 5.

Anonymous said...

bila ye boleh semak keputusan ke MRSM tingkatan 1 2014 ni?kata minggu ni masih xde apa2 lg.bila call MARA staff sendiri xtau.sapa yg ada info sila share.tq.

Anonymous said...

knp perlu kekalkan proses yg boleh menyusahkan...sejak dari dulu begitu xleh dijadikan alasan...yg jadi masalahnya sbp xdpt..sementara tunggu mrsm trpaksa pergi juga ke sklh harian biasa...nak kena beli juga segala keperluan...pakaian...buku tulis dan byr yuran...kemudian dpt plak mrsm...sekali lagi nak kena beli segala keperluan...pakaian dan buku2 sudah tentu berbeza...bgmn dgn yg xmampu?

Anonymous said...

assalam...bagi siapa2 yg ada jawapan tepat, bagaimana caranya utk buat rayuan MRSM Ulul Albab? T.kasih.

ashikin said...

Betul tu..informlah awal sikit..ni nak berahsia sangat tentang tarikh tu..pelik betul..klu x cukup staff tambahlah staff..

ashikin said...

Sy pun call kl camtu lah jwpnnye..staff sendiri pun x pasti bila dpt tarikh pengumuman

ashikin said...

Mcm anak sy juga..klu x beli buku kang x belajar pulak..terpaksa jua beli beberapa keping buku tulis n sedikit keperluan supaya anak sy x ketinggalan pulak..aduhai..

Anonymous said...

Salam,

Kalau ada parent yang dah dpt SMS dari MARA, tolong inform kat blog ni ye..

so kalau saya tak dpt, maksudnya tak dpt lah tawaran mrsm.

Anonymous said...

Betul3...setuju sgt. Sapa dah dpt sms tlg inform kt sini ya..

Anonymous said...

Bile boleh check keputusan mrsm..ade saper2 yg tau

Anonymous said...

walaupun saya tak berminat nak hantar Anak ke mrsm ...tp rasa amat bersimpati kepada IBUbAPA yg masih menunggu jawapan kemasukan.. sepatutnya Mara kena berubah untuk kebaikan supaya keputusan kemasukan diumumkan awal...

Anonymous said...

susah nak berubah kalau xmahu dengar teguran dan nasihat...

Anonymous said...

aku bengang dengan org yg jadi agen mara ni...nk cri duit pun jgan smpai nk tipu pelajar...law jumpa aku cincang sampai lumat..

Anonymous said...

Memang x faham dgn sikap pengurusan MRSM ini.

Anonymous said...

Cuba fahamkan proses sebenar. Penjelasan lengkap rasanya telah di jelaskan oeh ibu anak 5. Tak pyh nak bengang2. Nnti jadi bangang..... Jgn marahhh...

Anonymous said...

result u kemasukan ke mrsm tahun 2014 tingkatan 1 belum keluar lagi la ni? nk semak u adk..

Anonymous said...

result u kemasukan ke mrsm tahun 2014 tingkatan 1 belum keluar lagi la ni? nk semak u adk..

huzaina said...

Smpai smlm cek masih belum keluar. Tel mara mrk ckp minggu depan tp x tau bila. Anak dah siap duk minta yuran2 sek.

Anonymous said...

Sabo la tunggu hujung bln...saya pun menunggu gak ni...harap2 dapatlah.
Bg sapa2 yg dah beli buku tulis yg byk2 tu boleh bawak ke mrsm nti. X membazir pun. Lagipun mrsm x byk pakai buku tulis, pakai kertas kajang je. Ini pengalaman saya 3thn dulu la.
:)

nurul atikah said...

mlds butuh aq x dpt pun

Anonymous said...

semak mrsm form 1 pada 14/1/2014. kemasukan pada 3/2/2014. selamat berjaya semua!

Anonymous said...

Ya Allah, berilah anak kami berjy d terima ke mrsm ulul albab. Semoga dia juga berjy mejd hafizah sprt kakaknya. Amin!!!

Anonymous said...

Xjadi kuar 14/1. Tunda sehari ke 15/1.

Prihatin said...

Dah announce di radio tadi. Boleh semak online 15/1 bagi kemasukkan tingkatan 1 dan semak online pd 29/1 bagi kemasukkan tingkatan 4

Anonymous said...

Ada sapa yg dah dpt keputusan ka? Sy cek server jam jer.call dan sms pun x dpt

Anonymous said...

pihak mara ni sedar tak apa sedang berlaku ni...

ashikin said...

Sistem depa down..x leh check manually ka? Kami cuma nak tau keputusan anak dpt masuk atau tak mara.tu je..

Anonymous said...

lambar sangat nk tau keputusan anak saya dah ubah fikiran x nak p dia kata kolej sultan abdul hamid lagi best dari MRSM.

Anonymous said...

assalam semua...nak tanya.. bile masukkan angka giliran,result yg kuar tu sekali ngn nama..ataupon hanya angka giliran jer.cthnya angka giliran JK12345678 nama....berjaya/tidak

Anonymous said...

ya betul puan..sy pin hanya nak tahu diterima atau ditolak...klau lah boleh call hq mara..haha

Anonymous said...

masih tidak dapat disemak...masalah server

Anonymous said...

assalammualaikum..sye ade mohon mrsm jb...die kte hari ni keputusannye kluar...tpi bile dh bkk lmn web www.mara.gov.my,,die tls kt situ ade masaalah gangguan internet untuk mencapai ke server....agk-agknye ble ye masaalah ni selesai??????hrp dijawab...^_^

Anonymous said...

dah boleh semak since pukul 2.30pm td..anak sy dpt mrsm bt pahat..alhamdulillah

Nadzirah Safuraa said...

Nak link ?

Anonymous said...

masuk laman web mara..bhgn pengumuman..then klik semakan di bhgn kemasukan ting 1 mrsm

Anonymous said...

Utk program IGCSE bole buat rayuan tak?ada sesiapa yg tau cmn nak buat rayuan??please..

Anonymous said...

mmg betul kata anonymous anak 5 tu...mara mmg lambat sikit pengambilan nye..sbb diaorg kena bg laluan utk kementerian selesai pengambilan murid2 ke sbp.... barulah mara bole mula memproses pengambilan utk pelajar2 nya pula...