Belajar buat Baju Kurung & Melayu STEP-BY-STEP (Panduan Lengkap)

Belajar buat Baju Kurung & Melayu STEP-BY-STEP (Panduan Lengkap)

Friday, September 14, 2012

20 Cara Terbaik Tingkatkan Trafik / Pengunjung / Visitors ke BLOG andaAssalamualaikum dan salam 1Dunia, trafik, trafik dan trafik itulah yang menjadi tumpuan sebahagian besar Blogger. Berbagai cara dilakukan digunakan sehingga ada yang menggunakan cara yang diluar tabii. Trafik blog sangat penting terutama kepada Rakan Blogger yang cari makan dengan blog. Semakin meningkat jumlah trafik semakin tinggi nilai sesebuah blog kepada pengiklan. Ramai yang bertanya bagaimana nak dapat trafik blog yang banyak. Trafik blog yang banyak tidak datang sekelip mata. Semua blog bermula dengan trafik blog yang sedikit kemudian meningkat berperingkat mengikut strategi yang dibuat.
Aku pernah berkongsi 5 cara meningkatkan trafik dalam entri “Cara Nak Popularkan Blog” dan kali ini nak kongsikan 15 cara lain meningkatkan trafik blog berdasarkan pengalaman tetapi bukan semua cara ini sesuai untuk semua blog tapi tak cuba tak tahu lah hasilnya.
 1. Daftarkan blog anda di search engine GoogleYahoo danBing atau boleh ke Cara Daftar blog di search engine.
 2. Buat Facebook Fanpage untuk blog dan ajak seberapa ramai LIKE.
 3. Jadikan blog lebih mesra search engine dengan menggunakan plugin SEO yang sesuai.
 4. Anjurkan contest yang berterusan untuk pelawat setia.
 5. Ramai Blogger sangat suka membaca balasan dari komen yang mereka tinggalkan. Ambil kesempatan dengan memasang  pluginComment Notifier untuk memaklumkan secara automatik setiap kali ada balasan komen baru di blog anda.
 6. Jika anda terjumpa entri yang menarik di blog Rakan Blogger yang lain, buat entri khas tentang kisah menarik tersebut dan letakan backlink kepada blog tersebut. Rakan Blogger lain pasti akan buat perkara yang sama kepada anda.
 7. Daftar dengan ComLuv.com dan pasang plugin commentLuv. Rakan Blogger pasti lebih suka meninggalkan komen di blog anda bersama dengan link entri terakhir blog mereka.
 8. Buat entri yang sering dicari oleh ramai orang seperti cara semak saman trafik, jadual cuti umum setahun, senarai orang paling kaya, jadual peperiksaan dan sebagainya.
 9. Ping entri baru dengan menggunakan khidmat Ping percuma seperiPingler dan Pingoat.
 10. Sesekali buat entri yang kontroversi tetapi pastikan tidak melanggar undang-undang negara dan hukum agama.
 11. Jemput Rakan Blogger yang mempunyai ramai pengikut menjadipenulis jemputan di blog anda.
 12. Gunakan nama domain blog anda sebagai username di laman sosial seperti Facebook, Twitter, Google + dan Forum.
 13. Post entri sekurang-kurangnya sekali sehari dan pastikan setiap entri berkualiti bukan sekadar hanya menulis sahaja.
 14. Cipta tagline khas di akhir email yang boleh mengajak rakan-rakan melawat blog anda.
 15. Cipta tagline khas di message smartphone anda tak kira samada iPhone, Balckberry atau Samsung yang boleh menarik minat rakan-rakan melawat blog anda. Jangan tinggalkan message begini “Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone” kerana ianya tidak mendatangkan apa-apa faedah kepada anda.

Ada banyak lagi cara untuk meningkatkan trafik blog tetapi semuanya perlu kesabaran dan istiqamah dalam melaksanakan.

Share Share entry ini di Facebook

2 comments :

alex johnson said...

saya sangat berminat dengan cara anda dalam usaha meningkatkan trafik blog anda,dengan ilmu yang anda ajarkan kepada blogger lain,saya akan cuba cara anda.

tuahwa said...

terima kasih kepada tuan punya blog ini, pengkongsian anda amat berguna kepada saya yang masih baru berjinak-jinak dalam dunia blogger ini.. :) harap dapat berkongsi idea lg..