Beza
negara, beza selera. Dalam satu negara saja tiap daerahnya punya selera
yang berbeza. Selera jadi menarik saat sebuah kultur berusaha
mengadaptasi selera luar agar lebih boleh diterima oleh lidah tempatan.
Usaha ini sepertinya giat dilakukan oleh Jepun, negara yang terkenal
punya banyak selera ‘unik’. Lihat saja bagaimana mereka mengadaptasi
minuman bersoda Pepsi yang datang dari negeri Uncle Sam:
1. Pepsi Ice Cucumber
Yap!
Pepsi ini rasa TIMUN…Warnanya hijau agar menyerupai timun. Dalam proses
pembuatannya tidak menggunakan timun sama sekali, hanya menggunakan
perasa buatan agar menyerupai rasa segar yang diberikan saat makan
timun.
2. Pepsi Shiso
Pepsi
ini mengadaptasi rasa tanaman Shiso, atau yang lebih dikenal dengan
nama ‘Perilla’. Tanaman Perilla ini termasukk dalam keluarga tanaman
mint dan banyak digunakan dalam masakan di Jepun, Korea, dan China.
Hmm…rasanya seperti apa ya?
3. Pepsi Azuki
Share Share entry ini di Facebook
No comments :
Post a Comment