Belajar buat Baju Kurung & Melayu STEP-BY-STEP (Panduan Lengkap)

Belajar buat Baju Kurung & Melayu STEP-BY-STEP (Panduan Lengkap)

Sunday, May 13, 2012

Kopi Paling Mahal Di Dunia


Kopi? mesti korang selalu minum kopi, tipulah kalau tak pernah minum kopi kan? ekkeke, tapi tahukah anda apakah kopi yang paling mahal di dunia? Adakah Cappucino? Expresso? haa,, bukan-bukan.

Kopi ni memang ‘rare’ sikit maklumlah kopi paling mahal, nak dapatkannya pun bukan susah! untuk pengetahuan anda, kopi paling mahal di dunia adalah Kopi Luwak. Pernah dengar?


Kopi Luwak keluaran Thailand berjenama ‘Doi Chaang
  

Kopi Luwak keluaran Filipina berjenama ‘Alamid’

Kenapa mahal? Sebab ia ada ingredient tambahan.. diproses dan diadun secukup rasa, bukan dalam periuk belanga, tapi dalam perut haiwan.. Haa, jangan terkejut beb. Sebab tu la mahal.. Hehe


Haa.. menatang ni la yg buat kopi ni sedap. Menatang ni la yg telah menaiktaraf status kopi ni jadi the most expensive coffee in this world!



Menatang ni namanya Civet. Lebih kurang macam musang la, badan bintik2.. membiak area Asia , Afrika dan Eropah



Petani di Jawa Timur memetik biji kopi sebagai makanan Civet.



Hanya biji kopi yg elok dan terpilih je dijadikan makanan Civet.. demi menghasilkan kopi yg berkualiti tinggi.. Errkkk.. Civet.



Civet diberi makan biji kopi terpilih. Masa proses penghadaman, enzim Civet akan bercampur dengan biji kopi ni. Bila najis keluar, ia akan menghasilkan biji kopi yg unik dan tasty.. Gulp!


Share Share entry ini di Facebook

No comments :