Wednesday, August 25, 2010

10 Benda yg Tidak Logik selalu keluar kat Drama Malaysia

Untuk renungan bersama...

1. Seorang lelaki berjalan menuju ke pondok telefon dan memasukkan syiling. Kemudian dia mendail nombor yang hendah dihubungi. Setelah sahaja menekan nombor, tidak sampai dua saat dia sudah berkata... Hello. Satu adegan yang tidak logik sedangkan talian telefon memerlukan masa lebih kurang lima saat untuk disambung. Belum dicampur lagi masa yang diperlukan oleh si penjawab bangun, berjalan dan menjawab panggilan. Adegan tidak logik ini memang wujud dalam drama tempatan melayu sejak dahulu hingga kini.

2. Dalam drama bersiri Gerak Khas, sebelum babak perbualan di pejabat polis, kamera fokus diluar ibu pejabat polis dimana terdapat dua anggota polis wanita berjalan seiringan keluar dan masuk... Dua anggota polis berkenaan muncul hampir setiap siri drama tersebut dengan gaya seperti orang berkawat malas.

3. Kebanyakkan filem seram tempatan memaparkan banyak adegan menjerit. Pengarah filem tersebut lupa bahawa sebenarnya penontonlah yang perlu menjerit ketakutan, bukannya pelakon.

4. Jika anda orang utara, pastinya anda meluat dan menyampah bila melihat pelakon-pelakon yang cuba berlakon dan bercakap loghat utara. Ini kerana mereka fikir mereka boleh membawa watak orang utara. Pada hakikatnya tidak.

5. Dalam drama melayu, jika ada babak perbualan antara seorang wanita cina dengan ahli keluarganya, perbualan tersebut dalam bahasa melayu!!! Bukannya bahasa cina. Tetapi dalam drama cina pula, babak perbualan antara wanita melayu dengan ahli keluarganya adalah dalam bahasa melayu juga....

6. Ayat yang sering digunakan dalam drama bersiri Gerak Khas.... "Tuan ada baca akhbar semalam?" .

7. Satu babak dalam drama bersiri slot Samarinda... Seorang lelaki bekerja di pejabatnya... Tiba-tiba handphonenya berbunyi.. Handphone yang digunakan adalah jenis Nokia yang mengunakan ringtone polifonik tetapi bunyi yang kita dengar adalah bunyi handphone biasa (monofonik).

8. Babak ini yang kelakar... Seorang pelakon memberitahu rakannya bahawa dia hendak menulis email kepada seseorang. Dia kemudiannya duduk di hadapan komputer dan mula menaip. Kamera yang ketika itu fokus pada monitor jelas menunjukkan pelakon berkenaan menulis email menggunakan Microsoft Word!!!.

9. Dalam satu adegan dalam sebuah filem, satu babak tembak-menembak telah berlaku diantara polis dengan penjahat. Pihak polis menggunakan sebuah kereta Mitsubishi Lancer (evo berapa tak ingat) sebagai perisai dan berlindung di balik kereta berkenaan. Polis secara berterusan dihujani berpuluh-puluh peluru dari penjahat... Tetapi kereta tersebut hanya kena satu das sahaja.

10. Semua filem seram karya penerbit tempatan akan berakhir dengan mimpi semata-mata. Anda tak perlu lagi ke panggung wayang... (Jika ada filem seram baru) kerana kesudahannya sudah anda ketahui, hanyalah mimpi. Ini adalah garis panduan yang telah ditetapkan oleh Lembaga Penapisan Filem....


Share
Sekiranya anda suke dengan post ni, Share lah di Facebook.

10 comments :

alisha said...

HAHA , lawak ahh tapi semua nya kenyataan =]

Farhan said...

erm, mmg.. product yusof haslam byk terlibat..
kenape yer?

alisha said...

diorang dah ketandusan idea kot , tak tahu tak tahu =DD

Dark Half said...

rajin btol ko observe adegan2 ni..hehe
salah 1 sbb aku jrg tgk drama melayu tp tabik pd pengarah2 cam kabir bhatia & allahyarham yasmin ahmad.mereka antara pengarah drama& filem melayu yg ada idea luar dr kebiasaan

Fana Flora said...

haha...so lame :D
mgkin kurang homework kot~

Farhan said...

Yg kat atas ni selalu gak die replay,,tu yg melekat dlm igtan tuh..

Fathieya said...

haha...no komen.. jom tgok filem P.Ramlee,, lg byk lawak n x logik daa.. haha, tp kenape filem P.Ramlee yg byk unsur2 yg lgi x logik tetap ada org minat n tgok sampai skunk?.. renung2 kan..huhu

Farhan said...

orangsemua nakkan kelainan? suatu yg x pnah berlaku.. kalo bnde yg biase,, mmg org bosan kn?

Fathieya said...

ahaaa... yelah2... alasan anda diterima........................

Anonymous said...

mne tak nye...
bajet filem seringgit...
nk untung 1 juta...haha...
kalo kte kutok n x tgk,diorg ckp kte xnk support industry sendiri...tp kalo tgk,cte nye sme je..quality pn xde...